Seimo bliūdas išlaižytas

Dabartinis Seimas nors vieną jam patikėtą misiją vykdo garbingai – uoliai leidžia vadinamuosius parlamentinei veiklai vykdyti skirtus pinigus. Ypatingo pagyrimo nusipelno 7 deputatai, per pusmetį tam išleidę po 4872 eurus ir 60 centų – lygiai tiek, kiek ir buvo galima išleisti. Dar kelios dešimtys nusipelno bent jau garbės raštų, nes paliko po keletą eurų.

Parlamentarams kiekvieną mėnesį skiriama atitinkama pinigų suma, skirta vadinamosioms parlamentinėms išlaidoms. Jei per vieną mėnesį nespėja visko išleisti – nieko baisaus, likutis persikelia į kitą mėnesį. Tačiau jei per ketvirtį visos lėšos neišleidžiamos, jos grįžta į Seimo kanceliarijos biudžetą. Tačiau dažniausiai grįžta mažai. Per ketvirtį kiekvienam parlamentarui galima išleisti sumą, lygią Statistikos departamento apskaičiuotam šalies vidutiniam mėnesiniam darbo užmokesčiui. Kadangi už sausį ir vasarį kiekvienam parlamentarui apskaičiuota po 793,3 euro, už kovą, balandį ir gegužę – po 822,8 euro, už birželį – po 817,6 euro, per pusę metų susidarė nemaža sumelė – 4872,6 euro. Seimūnai pasidarbavo iš peties ir iš viso išleido daugiau nei 521 tūkst. eurų! Dažniausia suma yra daugiau kaip 4000 eurų.

Labiausiai prie to prisidėjo 7 Seimo nariai, lėšas, kurios dažnai vadinamos „pieštukinėmis“, išsėmę iki dugno ir nepalikę nė cento. Jų negalima nepaminėti. Tai Vida Ačienė, Petras Gražulis, Arūnas Gumuliauskas, Gintautas Kindurys, Kęstutis Masiulis, Gintarė Skaistė ir Kazys Starkevičius. Beje, reikia pasakyti, kad pirmą ketvirtį šį sąrašą sudarė net 11 parlamentarų, todėl dabar jis sutrumpėjo. Per pirmą ketvirtį sąraše figūravo tie patys K.Masiulis ir G.Kindurys, kiti dabar papildę sąrašą į jį nebuvo patekę.

Turbūt pasijustų neįvertinti ir įsižeistų Antanas Matulas, Guoda Burokienė ir Kęstutis Smirnovas, jei nepaminėtume, kad ir jie uoliai vykdė pareigą „įsisavinti“ minėtus pinigus. A.Matulas nebesugebėjo sugalvoti, ką galima nusipirkti už 47 centus, todėl jie papildė Seimo kanceliarijos biudžetą, G.Burokienės įnašas į minėtą iždą – 49 centai, K.Smirnovo – 63 centai. Net po kelis eurus paliko Viktoras Rinkevičius, Julius Sabatauskas, Valerijus Simulikas, Petras Nevulis, Naglis Puteikis, Juozas Rimkus, Valius Ąžuolas, Rimantas Jonas Dagys, Aurimas Gaidžiūnas, Vitalijus Gailius, Ričardas Juška, Vytautas Kamblevičius, Algimantas Kirkutis, Laimutė Matkevičienė, Alfredas Stasys Nausėda. Jų likučiai – nuo trijų eurų, tačiau nė vieno neviršijo 100 eurų.

Nė euro iš parlamentinėms išlaidoms skirtų pinigų neišleido Gediminas Kirkilas, Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.

Įdomiausia, kad Seimo valdyba šios kadencijos pradžioje nusprendė uždrausti parlamentarams už mokesčių mokėtojų pinigus nuomotis automobilius, nes tam būdavo išleidžiama liūto dalis. Buvo manyta, kad parlamentarai sutaupys. Kur tai. Jų fantazijai ribų nėra. Dažniausiai pinigai leidžiami transporto priemonių eksploatacijai ir remontui, taip pat gėlėms, suvenyrams, kompiuterinės technikos nuomai, dažnas parlamentaras netgi skrupulingai nurodo centus, išleistus darant bankinius pavedimus.

O įspūdingiausiai atrodo liberalės Aušrinės Armonaitės išklotinė. Nors ji sąskaitą išlaižė ne iki dugno (išleido 4449,5 euro), taksi paslaugoms ir viešojo transporto bilietams nepagailėjo 1398,59 euro! Tikras taksistų lobis. Belieka tik stebėtis, kaip ši vilnietė sugeba tiek išleisti, už tokią sumą taksi kone visą Lietuvą apvažiuoti būtų galima. Jei jau žmogus neturi automobilio, gal vertėtų įsigyti „Vilniečio kortelę“ ir pasipildyti ją mėnesiniu bilietu? Nė 30 eurų per mėnesį nekainuotų. Galų gale, jei nėra pinigų, gal tos pačios partijos vadovas sostinės meras galėtų nemokamai kortelę suteikti arba gal būtų galima kreiptis į bendražygio Gintaro Steponavičiaus labdaros fondą?

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

 

Total
0
Dalinasi
Related Posts