Ar įmanoma pašalinti piratinį turinį?

Mano nuomone ne!

Šiais metais interneto paslaugų teikėjams gali būti pateiktas nurodymas blokuoti prieigą prie svetainės „The Pirate Bay“, net jeigu pačioje svetainėje ir nesaugoma jokia autorių teises pažeidžianti informacija. Tokia štai buvo Europos Sąjungos Teisingumo teismo (ESTT) išvada byloje, nulemsiančioje tolesnę kovą su vadinamosiomis „torentų“ svetainėmis.

„The Pirate Bay“ ir kitos panašios svetainės atlieka „ryšininko veiksmą“ padėdamos vartotojams lengviau surasti autorių teises pažeidžiantį turinį, pagrindžiamas toks piratavimui nepalankus ESTT sprendimas.

2014 metais Hagos (Nyderlandai) teismas po ilgai trukusio bylinėjimosi dėl svetainės „The Pirate Bay“ blokavimo nusprendė, kad šios svetainės blokavimas yra neefektyvus ir riboja interneto paslaugų teikėjų verslo laisves, todėl interneto paslaugų teikėjams „Ziggo“ ir „XS4ALL“ buvo panaikinta prievolė blokuoti prieigą prie šios svetainės. Nyderlandų autorių teisių gynimo organizacija BREIN liko it musę kandusi.

Tačiau kovotojai su piratavimu rankų nenuleido – jie savo ieškinį pateikė Nyderlandų Aukščiausiajam teismui, kuris vėliau nagrinėjimą perdavė ESTT.

O ESTT birželio 14 dieną priėmė lemtingą sprendimą – prieigą prie „The Pirate Bay“ blokuoti galima. Ir remiantis šiuo sprendimu galima numanyti, kad „Linkomanijos“ bei kitų „torrent“ nuorodas platinančių svetainių laukia panašus likimas.

Nors tokios svetainės pačios savaime jokios autorių teises pažeidžiančios informacijos neplatina, jos žinodami suteikia vartotojams galimybę dalintis nuorodomis, suteikiančiomis prieigą prie piratinio turinio. Tai pagal naują ES Autorių teisių direktyvą gali būti vertinama kaip „bendrininkavimo veiksmas“, – daro išvadą ESTT.

„Nors pripažįstama, kad nagrinėjami kūriniai internete patalpinami vartotojų, teismas pabrėžia faktą, kad platformų valdytojai atlieka esminį vaidmenį suteikiant prieigą prie tų kūrinių“, – aiškina ESTT.

Pagal šį sprendimą, „The Pirate Bay“ surūšiuoja „torrent“ nuorodas taip, kad vartotojams būtų lengva rasti autorių teises pažeidžiantį turinį ir dėl to dalijimosi platformos valdytojai gauna pelną. „The Pirate Bay“ žino apie autorių teisių pažeidimus, ir nors platformos moderatoriai kartais pašalina „blogas“ nuorodas, nuorodos į autorių teises pažeidžiantį turinį lieka aktyvios.

„Be to, tie patys platformų valdytojai tinklaraščiuose ir tose pačiose platformose esančiuose forumuose atvirai parodo savo tikslus suteikti vartotojams prieigą prie autorių teisėmis ginamo turinio ir ragina juos pasidaryti šių darbų kopijas“, – rašoma teismo išvadose.

Toks sprendimas reiškia, kad dabar Nyderlandų Aukščiausiajam teismui nėra jokių kliūčių nurodyti interneto paslaugų teikėjams vėl imtis prieigos blokavimo, tačiau tikėtina, kad galutinio šio teismo sprendimo dar gali tekti palaukti keletą mėnesių.

Šis sprendimas yra svarbus europiniu lygiu, nes jis gali lemti ir vietinių teismų sprendimus kitose šalyse, kur vyksta bylinėjimasis dėl „torrent“ svetainių blokavimo, taip pat Lietuvoje.

Be to, „The Pirate Bay“ ir kai kurios kitos „torrent“ svetainės jau blokuojamos Austrijoje, Belgijoje, Suomijoje, Italijoje ir Švedijoje.

Byloje prieš „Linkomaniją“ autorių teises ginančios asociacijos LATGA advokatas ir advokatų kontoros AAA LAW partneris Andrius Iškauskas 15min rašė: „Šios bylos aplinkybės labai panašios į Lietuvoje nagrinėjamos „Linkomanijos“ bylos aplinkybes. Ir „Linkomanijos“ byloje administratoriai aktyviai skatina vartotojus atsisiųsti nelegalius filmus, muziką, knygas… Taigi tikiu, kad nacionaliniai teismai pasirems gausėjančia ESTT praktika, „Linkomanija“ galų gale bus užblokuota, o autorių teisės apgintos“.

Piratavimo svetainės valdytojai nesielvartauja

Tiesa, nepaisant nepalankaus teismo sprendimo, patys „The Pirate Bay“ atstovai dėl to per daug nesielvartauja.

„Autorių teisių turėtojai ir toliau užsispyrusiai kovoja už mirštantį modelį. Nuovokos neturintys korumpuoti teisininkai gina ne visuomenės, o korporacijų interesus. Bet būtent dėl tokio teisininkų ir autorių teisių turėtojų kvailumo „The Pirate Bay“ ir gyvuoja.

Realybė yra tokia, kad nepriklausomai nuo teismo sprendimo, iš esmės niekas nepasikeis. Gal atsiras daugiau interneto paslaugų teikėjų, kurie blokuos mūsų svetainę. Bet tai reiškia tik tai, kad daugiau žmonių pradės naudotis jau egzistuojančiomis „proxy“ paslaugomis, bus prikurta dar daugiau tokių paslaugų“, – svetainei „TorrentFreak“ pranešė „The Pirate Bay“ atstovas, žinomas slapyvardžiu plc365.

Kitas „The Pirate Bay“ moderatorius, pasivadinęs Xe, pažymi, kad nors tai ir sukurs papildomą kliūtį prieigai prie jų svetainės, bandymai blokuoti ilgainiui tik padės žmonėms išmokti rasti skyles cenzūros sienoje.

„Jie yra problema visiems ta prasme, kad tai yra kliūtis, kuri turi būti įveikta. Bet išmokti apeiti šią kliūtį nėra sunku, o kliūties įveikimo mokėjimas tampa vienu iš pagrindiniu visų internetu besinaudojančių žmonių įgūdžiu. Blokavimas nėra rimta problema mūsų svetainei, tai tikrai nėra naujovė: mes jau seniai prie to prisitaikėme. Nepaisant šių blokavimų, kiekvieną dieną tenkiname milijonų žmonių poreikius“, – sakė Xe.

Total
0
Dalinasi
Related Posts