„Ketveriukė“ prisivadovavo: iš savivaldybės bėga specialistai

Pastaruoju metu Radviliškio rajono savivaldybėje dažniausiai keičiasi vyriausiosios gydytojos – pasitraukus iš darbo V. Kungienei, per metus šios pareigybės kėdę „matavosi“  dvi specialistės, o dabar vyriausios gydytojos kabinetas vėl tuščias. Radviliškio rajono savivaldybės vyriausioji gydytoja Laima Viplentienė šiame poste ištvėrė tik du mėnesius.
Kodėl savivaldybėje neužsibūna nauji specialistai?

Savivaldybės vyriausiajai gydytojai Vitalijai Kungienei išėjus į užtarnautą poilsį, vyriausiosios gydytojos kabinetas ilgokai buvo tuščias – vis neatsirasdavo specialisto, norinčio užimti šią pareigybę.

Po kiek laiko vyriausiosios savivaldybės gydytojos pareigybes „surizikavo“ užimti 25 metų jauna specialistė Aušra Banaitytė. Ji šiose pareigybėse ištvėrė tik penkis mėnesius ir, kaip sakoma, padėjo pareiškimą ant stalo. Beje, savivaldybėje buvo kalbama, kad jauna gydytoja nurodė savo išėjimo iš darbo priežastį – prasta atmosfera darbe ir  mokamas atlyginimas  neatitinka darbo krūvio.

A. Banaitytė  savivaldybės vyriausiosios gydytojos pareigybėse pradėjo dirbti sveikatos priežiūros įstaigoms sudėtingu laikotarpiu: Radviliškio ligoninėje buvo uždarytas Akušerijos – ginekologijos skyrius, Vaikų ligų skyrius nebedirbo naktimis, buvo kuriami projektai, kaip mažinti ligoninę slegiančias skolas. Jaunai gydytojai teko išklausyti nemažai priekaištų, atsakinėti į pasipiktinusių pacientų klausimus, kodėl taip „traukiasi“ Radviliškio ligoninė, kodėl vaikus reikia vežti į Šiaulių ligoninę.

Kurį laiką savivaldybės vyriausiosios gydytojos pareigybes laikinai ėjo Šeduvos ambulatorijos direktorė A. Čiūdarienė, o  nuo  sausio 23 d.  konkursą į šias pareigybes laimėjo 38 metų specialistė Laima Viplentienė. Tačiau ir vėl istorija pasikartojo – gydytoja dirbti pradėjo labai sudėtingu laikotarpiu, kai medicinos įstaigų vadovai teikia metines ataskaitas, taip pat jai teko rengti sprendimo projektą dėl ambulatorijų vadovų mėnesinių atlyginimų kintamosios dalies dydžio.

Gydytojos išėjimo priežastis – nepaklusnumas „autoritetams“?

Galima savivaldybės vyriausiosios gydytojos išėjimo iš darbo priežastis – nesutarimas su  ambulatorijų vadovais dėl mėnesinės algos kintamosios dalies dydžio. Šis klausimas buvo svarstomas Socialinių reikalų, sveikatos ir teisėtvarkos komiteto posėdyje, kuriame L.Viplentienė buvo paskaičiavusi ambulatorijų direktoriams kur kas mažesnius priedus prie atlyginimo.

Galbūt įtakos turėjo komiteto posėdžio metu kilusi diskusija su A. Čiūdariene, tačiau kitame posėdyje gydytoja nuolankiai pristatė didesnius skaičius.

Pateiktame sprendimo projekte, mėnesinė alga 40 proc. didėtų  Radviliškio ligoninės direktoriui,  Radviliškio rajono greitosios medicinos pagalbos centro direktoriui; 10 procentų didėtų Baisogalos ambulatorijos direktoriui, Šeduvos pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriui; 9 procentais atlyginimas padidėtų Sidabravo, Šaukoto ir Šiaulėnų  ambulatorijos direktoriams; 8 proc. priedo prie atlyginimo sulauktų Alksniupių ir Grinkiškio ambulatorijų direktoriai.

Atidėtos dar dvi gydytojos ruoštos ataskaitos

Kovo 23 d. vykusiame Tarybos posėdyje klausimą dėl sveikatos priežiūros įstaigos vadovų  mėnesinės algos kintamosios dalies dydžio buvo pasiūlyta atidėti, nes tarybos nariams buvo neaišku, kokiais skaičiavimais remiantis buvo paskaičiuotas šis kintamosios dalies dydis.

Tarybos posėdyje nebuvo patvirtinti  ir dar du gydytojos paruošti projektai: „Radviliškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos priežiūros funkcijų įgyvendinimo 2016 m. ataskaita“ ir  „Radviliškio rajono savivaldybės viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų 2017 metų siektinų veiklos užduočių, kokybinių ir kiekybinių rodiklių vertinimas“.

Pasak posėdyje dalyvavusios vyriausybės atstovės A. Jasiūnienės, ruošiant šias ataskaitas nebuvo atsižvelgta į jos pateiktas pastabas, ataskaitos pateiktos netinkama forma. Ataskaitas palikta tobulinti. Tik kas dabar tobulins šias ataskaitas, nes L. Viplentienė kovo 27 d. parašė pareiškimą dėl išėjimo iš darbo. Iš darbo išėjo ir Juridinio skyriaus vyriausias specialistas G. Fergelis.

Įdomu, kas dabar ryšis užimti savivaldybės vyriausiosios gydytojos postą? Gal, kaip sakoma, „trečias kartas nemeluos“ ir būsimoji  savivaldybės vyriausioji gydytoja šiose pareigybėse užsibus ilgiau. Nors abejotina: visiems žinoma, kad darbo atmosfera savivaldybėje nepakeliama – tą įrodo keletas laisvų specialistų etatų.

Total
0
Dalinasi
Related Posts