„Intel Core i3, i5, i7“: skirtumai ir panašumai pagal branduolių skaičių ir spartą (situacija 2016 metais)

Dauguma „Core i7“ centrinių procesorių naudojamų staliniuose kompiuteriuose šiuo metu turi keturis branduolius, tačiau rinkoje tikrai gausu „Core i5“ CPU, kurie taip pat pasižymi analogišku branduolių skaičiumi.

„Core i7“ ir „Core i5“

Vis dėlto tokios tendencijos nebūtinai galiojanešiojamų kompiuterių rinkoje, kadangi dauguma taip vadinamųjų mobilių „Core i7“ ir „Core i5“ centrinių procesorių šiuo metu dažniausiai turi du branduolius. Tuo tarpu itin galinguose aukštosios klasės staliniuose kompiuteriuose kartais gali būti integruojami ir šešių ar netgi aštuonių branduolių „Core i7“ CPU.

„Core i7“ centriniai procesoriai vartotojui siūlo kur kas platesnio spektro technines galimybes lyginant su „Core i5“.

Jų našumas bus pastebimai geresnis tiek daugiaprograminiu (angl. multitasking) režimu, tiek atliekant daugialypės terpės (angl. multimedia) užduotis, tiek žaidžiant itin didelio našumo reikalaujančius kompiuterinius žaidimus, tiek vykdant moksliniams darbams reikalingus specialius skaičiavimus.

Kitaip sakant „Core i7“ procesoriai skirti tiems kompiuterinės technikos fanatikams, kurie tiesiog kiekviename žingsnyje skundžiasi, kad jų dabartinė turima sistema yra per lėta.

Pavyzdžiui, palyginkime tos pačios „Broadwell“ kartos ir panašaus dažnio „Intel Core i5-5675C“ ir „Intel Core i7-5960X“procesorių našumą – skirtumas tarp jų yra milžiniškas:

07

Tačiau tai nereiškia, jog visais atvejais „Core i5“ bus mažiau našus, nei „Core i7“- šita taisyklė negalioja tuo atveju, jei lyginame labai skirtingų kartų ir dažnių procesorius.

Pavyzdžiui, pažiūrėkime, kaip skiriasi našumas tarp minėto „Intel Core i5-5675C“ (2015 m. gamyba) ir „Intel Core i7-2600S“ (2011 m. gamyba) – „Core i5“ jau ne tik pavijo, bet ir šiek tiek pralenkė „Core i7“:

08

„Core i5“ ir „Core i3“

Vertinant atskirai, „Core i5“ CPU gali turėti tiek keturis, tiek du fizinius branduolius. Tuo tarpu bet kuris rinkoje platinamas „Core i3“ serijos centrinis procesorius netgi nepriklausomai nuo naudojamos architektūros visada būna aprūpintais dviem fiziniais branduoliais. Tačiau renkantis „Core i3“ CPU atkreipti dėmesį į jo architektūrą tiesiog būtina.

Pavyzdžiui, senesnės „Ivy Bridge“ architektūros „Core i3-3130M“ CPU analogiškos konfigūracijos sistemoje gali kainuoti tiek pat, kiek naujesnės „Haswell“ architektūros centrinis procesorius „Intel Core i3-4110M“. Jų dažnis identiškas, o ir dauguma charakteristikų labai panašios, tačiau bendras našumas jau skiriasi – naujesnės kartos „Core i3-4110M“ rodo šiek tiek geresnius rezultatus.

09

Tad senesnės kartos procesoriaus pasirinkimas būtų racionalus tik tuo atveju, jeigu sistema su senesnės kartos CPU būtų gerokai pigesnė, tačiau visais kitais atvejais, be abejonės, rekomenduojama rinktis kompiuterį su naujesnės architektūros didesnį modelio numerį turinčiu centriniu procesoriumi.

Ir priežastis taip elgtis yra labai paprasta, nes net ir tas pats „Core i3“ CPU su kiekviena nauja karta pasiūlo ne tik naujas galimybes, bet ir dar didesnį našumą nei prieš metus ar dar daugiau rinkoje platintas tos pačios „Core“ serijos centrinis procesorius.

Tiesa, šis teiginys teisingas tik tuo atveju, jei lyginame to paties dažnio procesorius. Ženkliai mažesnio dažnio naujesnės kartos procesorius bus mažiau našus, nei didesnio dažnio senesnis procesorius. Paimkime tą patį  „Ivy Bridge“ architektūros „Core i3-3130M“ CPU ir palyginkime jo našumą su naujesnės „Haswell“ architektūros centriniu procesoriumi „Intel Core i3-4012Y“:

10

Galiausiai, imant grynai techniškai, pavyzdžiui, „Core i5“ CPU visada bus spartesnis nei „Core i3“ centrinis procesorius, šį iš pažiūros itin tvirtą teiginį labai nesudėtinga sulaužyti pradėjus lyginti skirtingų architektūrų bei serijų CPU.

Kad tuo įsitikintume, palyginkime „Ivy Bridge“ architektūros „Core i3-3130M“ CPU ir senesnės „Sandy Bridge“ kartos „Intel Core i5-2410M“ procesorių našumą – i3 pralenkia i5:

12

Kitaip sakant, tvirtinti, jog sparta, pavyzdžiui, „Core i5“ pranoks „Core i3“ galima tik pagal lyginamų modelių numeraciją įsitikinus, kad abu CPU yra sukurti naudojant tą pačią architektūrą ir yra to paties arba labai panašaus taktinio dažnio.

Dažniausiai „Core i3“ rekomenduojami rinktis tik tiems pirkėjams, kurie kompiuterį naudoja labai primityvioms užduotims atlikti, tačiau vis tiek nori turėti daugiafunkcinį įrenginį su „Intel Core i“ serijos CPU.

Lyginant tos pačios kartos procesorius, pagal spartą „Core i3“ lenkia tik „Atom“ serijos CPU, o jie dažniausiai būna integruojami tik planšetuose bei biudžetinės klasės nešiojamuose kompiuteriuose.

Total
0
Dalinasi
Related Posts