Ukrainos rytuose susirėmimai intensyvėja: daugėja žuvusiųjų, apšaudymų ir Rusijos karinės technikos

Per vasarą Ukrainos rytuose smarkiai išaugo žuvusiųjų skaičius, daugėja susišaudymų ir kitokių Minsko taikos pažeidimų. Apie tai praneša ne tik ukrainiečiai, bet ir tarptautiniai stebėtojai. Ukrainos karius remiančių lietuvių lyderis Jonas Ohmanas sako, kad pastaruoju metu fronte išryškėjo trys naujos tendencijos.

Pirmadienio rytą Ukrainos antiteroristinės operacijos štabas pranešė, kad per parą jų karių pozicijos buvo apšaudytos 61 kartą. Teigiama, kad daugiausiai krito 122 mm artilerijos sviediniai. Buvo šaudoma į Marjinką ir aplink esančias gyvenvietes. Šią vasarą tokia statistika fronte tapo kasdienybe.

Padėtis kaista nuo birželio

Sudėjus Ukrainos krizės media centro pateiktą statistiką, nuo praėjusio pirmadienio iki šios dienos ant ukrainiečių pozicijų nukrito 735 minos, 114 raketų ir 91 artilerijos sviedinys.

Pagal ESBO stebėtojų duomenis, nuo praėjusio pirmadienio iki penktadienio abi pusės Minsko taikos susitarimus pažeidė 209 kartus.

Didžioji dalis apsišaudymų vyko Donecko srityje: prie Jasinovata, Avdijivkos ir Donecko oro uosto. Ten buvo šaudomasi iš minosvaidžių ir artilerijos, tačiau už ksuoti ir pėstininkų susirėmimų.

Paskutinę liepos mėnesio savaitę ESBO stebėtojai už ksavo apie 2 tūkst. Minsko taikos pažeidimų. Tada jie akcentavo, kad abi pusės intensyviai naudoja sunkiąją ginkluotę, kuri buvo griežtai uždrausta.

Jungtinių Tautų Organizacija skelbia, kad per šių metų liepą ir birželį aukų skaičius buvo didžiausias nuo 2015 metų rugpjūčio, kad Marjinkoje vyko rimtas mūšis.

JTO skelbia, kad per šių metų liepą ir birželį aukų skaičius buvo didžiausias nuo 2015 metų rugpjūčio, kad Marjinkoje vyko rimtas mūšis.

Birželio mėnesį Ukrainos rytuose žuvo 12 žmonių, 57 buvo sužeisti. Liepos mėnesį antiteroristinės operacijos zonoje žuvo 8 žmonės, 65 buvo sužeisti. „Apskaičiuota, kad per dieną kontaktinę liniją kerta nuo 25 iki 30 tūkst. žmonių. Jie naudojasi penkiais praėjimo keliais, kurių dalis yra užminuoti. Pastarosiomis savaitėmis padėtis tapo dar pavojingesnė, kai Ukrainos pajėgos ir ginkluotos grupės užėmė pozicijas prie Stanica Luhanska pėsčiųjų tilto, kuris yra vienas iš praėjimo taškų“, – rašoma Jungtinių Tautų pranešime.

13939494_10153615562811207_7101985211222056761_n-57a85bca8666a

Pastebi tris naujas tendencijas

Ukrainos karius remiančios organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas J.Ohmanas sako, kad šią vasarą suintensyvėjo susišaudymai, dažniau naudojami snaiperiai ir specialieji padaliniai, tačiau esminių pokyčių fronte kol kas nėra.

„Vyksta kažkoks judėjimas į vieną ar kitą pusę, bet tai nėra rimti puolimai ar persilaužymai. Tiesiog šiuo metu vyksta intensyvesni apsišaudymai“, – 15min kalbėjo J.Ohmanas.

Jis sako, kad per pastarąjį mėnesį Ukrainos rytuose įvyko keli pokyčiai, kurie gali būti įspėjimas. Apie juos pranešė „Blue/Yellow“ šaltiniai Ukrainos armijoje.

„Visų pirma, mūsų kontaktai įspėja, kad Rusija perkelia įvairaus lygio savo štabus į separatistų kontroliuojamą teritoriją. To anksčiau nebuvo. Tačiau ką tai reiškia, kol kas anksti spręsti“, – sakė J.Ohmanas.

Taip pat lietuvių savanorių šaltiniai teigia, kad iš Rusijos šiaurės į separatistų užimtą Ukrainos teritoriją permetama pėstininkų šarvuota technika.

“Pavyzdžiui, Ukrainos rytuose labai išaugo šarvuotų transporterių BMP ir MT-LB skaičius. Ypač MT-LB buvimas stebina, ši technika – iš šiaurės Rusijos karinių apygardų. Tai kelia nerimą, nes rusai motorizuotus pėstininkų dalinius į Ukrainą mesdavo ir prieš, ir per lemtingus mūšius: Ilovaiską, Donecko oro uostą, Debalcevę“, – kalbėjo J.Ohmanas.

13923508_10153615719461207_7916569830951938798_o-57a85bc2171b3

Dar viena nauja tendencija – Rusijos armija į separatistų teritoriją perveža vis daugiau priešlėktuvinės gynybos sistemų, nors oro mūšiai nevyksta jau kelerius metus. „Tai standartinis elgesys, užtikrinant oro saugumą puolimo metu“, – svarstė J.Ohmanas. Taip pat „Blue/Yellow“ šaltiniai teigia, kad per pastarąsias savaites į Avdijivką slapta atvyko virš 3 tūkst. naujų samdinių iš Rusijos. „Reikia pripažinti, kad Rusija šiuo metu turi iniciatyvą. Jie turi pakankamai pajėgų, kad pradėtų didelį puolimą, o ar pradės – niekas nežino, sunku spręsti. Mes, savo ruožtu, pasiruošę. Su Lietuvos žmonėmis užnugaryje“, – kalbėjo „Blue/Yellow“ vadovas.

Total
0
Dalinasi
Related Posts