Kaip išsirinkti tinkamus dažus fasadui?

Prieš pradedant fasado darbus, reiktų nuspręsti, kokie dažai fasadui bus naudojami, tačiau prieš tai dar svarbu įvertinti:

  1. Dekoratyvines dangos ypatybes – spalvą, struktūrą, blizgumą ir pan.
  2. Technologines dangos ypatybes – patogumą tepti dažus, maskuojamąsias savybes, vienodų sluoksnių užtikrinimą, džiūvimo laiką ir pan.
  3. Eksploatacines dangos ypatybes – atsparumą vandeniui (plovimui), mechaninei apkrovai, įvairių rūšių teršalams, oro sąlygoms ir pan.
  4. Medžiagų ekologiškumą
  5. Ilgaamžiškumą, apsaugines savybes ir pan.
  6. Specialiuosius reikalavimus dangoms ir be abejo – kainą

Atkreiptinas dėmesys, kad svarbiausia fasadų dažų paskirtis – apsaugoti pastatą nuo įvairaus poveikio (ypač aplinkos – kritulių, saulės spindulių ir pan.). Dėl šios priežasties fasadui dažyti turi būti pasirinkti dažai, pasižymintys tam tikromis savybėmis – hidrofobiškumu, atsparumu įvairiems pažeidimams ir mikroorganizmams. Beje, jei norite, kad nesimatytų nešvarumai ar dulkės, specialistai rekomenduoja rinktis blizgius dažus fasadams.

Visi dažai fasadams susideda iš: rišiklio, kuris padeda dažams sukibti su paviršiumi; pigmento, kuris suteikia spalvą; ir skiediklio (vandens arba vaitspirito), kuris atsako už dažų tirštumą. Beje, prieš pirkdami dažus fasadui, turėtumėte žinoti, kad organiniuose dažuose (akriliniuose, alkidiniuose ir lateksiniuose) rišiklis yra polimeras, gaunamas iš naftos produktų ar augalinių aliejų, o neorganiniuose (silikoniniai, silikatiniai) – kalkės, cementas arba silikatas. Neorganiniai dažai populiaresni dėl savo unikalių savybių – paviršiaus neapdengia plėvele, susigeria į pagrindą ir leidžia jam kvėpuoti. Dažų fasadams rūšis ir jų ypatybes vertėtų aptarti plačiau, kad Jums būtų lengviau išsirinkti sau tinkamiausius.

Dažų rūšys ir jų ypatybės

Akriliniai dažai fasadams. Jie skiesti vandeniu arba vaitspiritu, labiausiai tinkami mediniams ir mineraliniams fasadams. Šios dažų rūšies privalumai – ryškių atspalvių, gali būti tonuojami ir, palyginti su kitomis fasadų dažų rūšimis, yra gana nebrangūs. Tačiau turėtumėte žinoti, kad akrilinių dažų spalva gali greitai išblukti, be to, jie prastai praleidžia garus.

Alkidiniai dažai fasadams. Jie skiesti vaistpiritu, labiausiai tinkami mediniams fasadams. Šios dažų rūšies privalumai – itin atsparūs aplinkos poveikiui, nėra brangūs. Tačiau jie turi ir trūkumų – turi polinkį lėtai džiūti, ilgainiui pagelsta, yra degūs ir specifinio kvapo.

Sužinokite daugiau: www.magnesta.lt

Total
0
Dalinasi
Related Posts