Baseine „skęs“ mokesčių mokėtojų pinigai.

Daugelis radviliškiečių, praeidami pro naująjį miesto baseiną, vienas kito teiraujasi, kada bus jo atidarymas. Pasak baseine besidarbuojančių statybininkų, baseinas su SPA paslaugomis rajono gyventojus pakvies apsilankyti jau gruodžio mėnesį.

Išvažiuojamasis posėdis baseine


Artėjant plaukimo baseino atidarymui, Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų bei Kultūros, švietimo ir sporto komitetai  jame surengė neeilinį išvažiuojamąjį posėdį.

Politikams, žiniasklaidos bei visuomenės atstovams buvo aprodytos naujojo plaukimo baseino su SPA paslaugomis  patalpos, papasakota apie darbų eigą. Išvažiuojamojo posėdžio dalyviai įsitikino, kad darbai tikrai eina į pabaigą, jau vežami baldai ir statybininkams liko tik smulkūs baigiamieji darbai. „Gruodžio mėnesį baseinas jau privalo pradėti darbą“,- politikams ir žiniasklaidos atstovams sakė lydėjęs darbų vadovas. „Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininkas G.Lipnevičius, dalyvavęs apžiūroje, išsakė nuogąstavimą, ar nebus per brangu eiliniams  radviliškiečiams lankytis šiame baseine, ar nebus baseino išlaikymui naudojamos mokinio krepšelio lėšos, skirtos formaliam bei neformaliam ugdymui, ir taip bus nuskriaustos kitos sporto šakos. Atsakymų iš politikų nesulaukta.

Radviliškio plaukimo baseinas bus 25 metrų ilgio su 6 plaukimo takeliais. Tiesa, kadangi jis skirtas sportininkams, tai ir gylis labai „rimtas“, skirtas jau mokantiems plaukti. Baseino gylis skirtinguose kraštuose sieks nuo 1,80 iki 2 metrų. Kadangi plaukimo baseino pagrindinis tikslas – mokyti vaikus plaukti, trijuose takeliuose bus sumontuotas pakeliamas dugnas ir gylis bus mažesnis.

Šalia baseino bus įrengta pramoginė zona – sūkurinė vonia ir baseinėlis vaikams. Prie baseino įrengtos keturios pirtys: turkiška pirtis, sauna, rusiška pirtis ir infraraudonųjų spindulių pirtis. Beje, kai kuriems politikams užkliuvo tai, kad kai kurios pirtys labai mažos – štai saunoje tilptų tik keturi lankytojai. Tačiau nieko nebepadarysi, pirtys jau įrengtos.

Baseinas bus pritaikytas neįgaliesiems: jiems įrengti tualetai, dušai, į antrą baseino aukštą jie bus pakeliami liftu, į vandenį nuleidžiami specialiu mechanizmu.

Susirinkusieji stebėjosi, kur  tribūnos  tilps 200 žiūrovų (juokaudami sakė, kad tiek žiūrovų tilptų tik  stačiomis), bus įrengta  konferencijų  salė, veiks kavinė, vaikams bus organizuojamos šventės. Taip pat planuojama įrengti treniruoklių salę bei masažo kabinetą, soliariumą.

Posėdžio tęsinyje – diskusijos dėl kainų


Antroje Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų bei Kultūros, švietimo ir sporto komitetų posėdžio dalyje, vykusioje savivaldybėje, buvo diskutuojama dėl baseino paslaugų kainų bei darbo laiko.

Pasak baseino direktoriaus J. Onaičio, baseino darbo laikas bus nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro. Ryte baseiną lankys besimokantys plaukti mokiniai, o vakare rinksis kiti vandens procedūrų mėgėjai. Beje, pirtys darbo dienomis pradės veikti tik nuo 17 valandos.

Pasak J. Onaičio, mažiausiai už bilietą į baseiną lankytojams tektų mokėti darbo dienomis iki 17 valandos – suaugusiems valanda maudynių kainuotų 4 eurus, trys valandos – 6, senjorams, neįgaliesiems, moksleiviams ir studentams maudynės kainuotų nuo 1 iki 3 eurų (priklausomai nuo buvimo baseine trukmės), šeimai (du suaugusieji ir vaikas nuo 3 iki 14 metų) – nuo 8 iki 12 eurų.

Vaikams iki 3 metų baseino lankymas nemokamas, iki 14 metų kaina – 1 euras.

Darbo dienomis nuo 17 valandos baseino lankytojai galės naudotis ir 2 pirčių paslaugomis, tad bilietų kainos bus didesnės: suaugusiems nuo 7 iki 8 eurų, senjorams, neįgaliesiems, moksleiviams ir studentams – nuo 3 iki 4 eurų, šeimai – nuo 15 iki 17 eurų.

Savaitgaliais baseino lankytojai jau galės naudotis visų 4 pirčių paslaugomis, tad bilietų kaina bus didesnė – visoms grupėms nuo 8 iki 9 eurų, o šeimai tektų pakloti nuo 17 iki 19 eurų.

Baseino administracijos planuose yra ir abonementai dviem mėnesiams, tačiau dėl jų kainos dar diskutuojama.
Šios siūlytos baseino lankymo kainos dar nėra galutinės, jos gali keistis ir tai priklausys nuo lankytojų srauto.

Mero akibrokštas Tarybos nariams


Turbūt daugeliui gyventojų baseinas su SPA paslaugomis asocijuojasi su prabanga. Ir tai tiesa –  baseino išlaikymas pareikalaus 30 proc. dotacijos iš biudžeto.

Tarybos narys J.Povilaitis siūlė po  eurą pakelti bilietų kainas į baseiną socialiniai remtinoms grupėms bei moksleiviams – taip būtų gauta apie 6 tūkstančius eurų pajamų. Tačiau šiam pasiūlymui prieštaravo meras: „Niekada nebuvo tokio tikslo, kad baseinas turėtų išsilaikyti pats ir dar uždirbti pinigų. Čia yra ir socialinis projektas, mūsų tikslas – kad baseinas būtų pilnas žmonių, su minimaliomis kainomis ir išsilaikytų pats“,- sakė meras. Po šios mero frazės buvo šokiruoti Tarybos nariai ir kiti posėdyje dalyvavę asmenys.

Tada kyla klausimas, kokiu tikslu Tarybos nariai važinėjo į Šilalės baseiną ir sprendė klausimus, ką daryti, kad baseinas pats išsilaikytų? Pasirodo, net tokio tikslo nebuvo…

„Bet juk kainas visada galėsime mažinti, o ir padidinę po 1 eurą neperšoksime Šilalės baseino kainų“,- sakė J. Povilaitis. Į pasiūlymą atsižvelgta nebuvo, kainų didinimui senjorams bei neįgaliesiems nepritarta.

Trumpiau pasakius, Radviliškio miesto ir rajono gyventojai, kurie net nė karto nenueis paplaukioti baseine ar pasikaitinti pirtyse, turės mokėti už jo išlaikymą, už turtingųjų malonumus.

Ar netaps baseinas konservatorių prieplauka?


Jau numatyta, kad naujajame plaukimo baseine dirbs 18 darbuotojų – ir visi jie labai reikalingi. Taryboa narys J.Povilaitis pasiūlė sumažinti 3 etatus – jo nuomone, ir 15 žmonių su visu darbu puikiai susitvarkytų ir būtų sutaupyta lėšų darbuotojų atlyginimams. „Atsisakius 3 darbuotojų, būtų galima kitiems pakelti atlyginimus – juk „ant popieriaus“ numatytas tik 600 eurų atlyginimas, o „į rankas“ jie gaus beveik minimumą“,- siūlė politikas. Šiam jo siūlymui paprieštaravo meras, įrodinėdamas, kad visi etatai yra gyvybiškai svarbūs. Ką gi, kitaip ir negali būti, juk jau seniai Radviliškyje miestelėnai kalba, kad  baseine galima gauti darbą tik tada, jeigu priklausai „teisingai“, tai yra, konservatorių, partijai ir esi jai lojalus. Kitaip sakant, baseinas – galimai dar viena konservatorių „lesyklėlė“ ištikimiems bendražygiams.

J.Povilaitis ir V.Smalinaskas siūlė uždaryti miesto pirtį


Diskusijų metu nuskambėjo Tarybos narių J.Povilaičio ir V.Smalinsko pasiūlymas uždaryti – juk baseino kainos senjorams bei socialiai remtiniems gyventojams darbo dienomis be pirčių net mažesnės nei pirtyje, o su dviem pirtimis skiriasi labai nedaug.

„Nelyginkime baseino su pirtimi – pirtyje maudosi bliūde“,- baseino privalumui prieš pirtį pritarė vicemeras K. Augulis.

Tačiau ne kainos čia svarbiausios. „Juk į pirtį ateina ir tokių žmonių, kuriems ateiti į baseiną didelis iššūkis, baseinas siejamas su prabanga“,- sakė Tarybos narė R. Tarbūnienė.

Ir tai tiesa. Į miesto pirtį ateina žmonės su vantomis – o jų naudoti baseine nebus galima. Pasak pirties lankytojų, čia užsuka ir nakvynės namų gyventojai, kurie pirtyje atlieka švarinimosi procedūras: skutasi barzdas, karposi nagus, o  tokie lankytojai baseine tikrai nebus pageidaujami. Tad uždarius miesto pirtį dalis gyventojų netektų galimybės apsišvarinti.

Galutinis žodis – Tarybai


Biudžeto, ekonomikos ir ūkio reikalų bei Kultūros, švietimo ir sporto komitetų neeiliniame posėdyje buvo pabrėžta, kad visi siūlomi variantai: dėl baseino darbo laikų, kainų, etatų bei miesto pirties – tik diskusijų objektas. Galutinę nuomonę visais šiais klausimais politikai  išreikš Tarybos posėdyje, tad gali būti įvairių permainų. Jei neliks pirties Radviliškyje bei Aukštelkuose, miesto bei rajono gyventojai galės „padėkoti“ merui bei Tarybai.

„Radviliškio krašto“ informacija

Total
0
Dalinasi
Related Posts