Lietuvoje veiklą pradėjo dešimtis milijonų valdantis naujas rizikos kapitalo fondas.

Vilniuje įsikūręs rizikos kapitalo fondas „Open Circle Capital“ paskelbė apie oficialią savo veiklos pradžią. Planuojama, kad jis veiks dešimtmetį ir iš viso į mūsų šalyje kuriamus ir plėtojamus startuolius bei naujas kuriamas technologijas ir jų komercializavimą investuos iki 20 mln. eurų.

Pasak „Open Circle Capital“ vadovo ir vieno iš partnerių Audriaus Miluko, du trečdalius fondo kapitalo sudaro valstybės (INVEGA) lėšos, o likusį trečdalį – privačių investuotojų skirti pinigai. Fondo lėšos bus panaudotos informacinių ir komunikacijos technologijų, robotikos bei aukštųjų technologijų srityse dirbančių ir pasaulines ambicijas demonstruojančių projektų auginimui ir rengimui žengti į užsienio rinkas.

„Informacinių ir komunikacijos technologijų srityje ieškome SaaS sprendimų, programėlių ir įvairių debesijos kompiuterijos verslo modelių kūrėjų. Robotikoje daugiausia dėmesio kreipiame į komponentų gamybos, logistikos, dronų, ketvirtajai pramonės revoliucijai priskiriamus startuolius. Aukštųjų technologijų rinkoje mūsų fondą domina medicinos, chemijos, puslaidininkių, optikos ir susijusių technologijų kūrėjai“, – sakė A. Milukas ir pridūrė, kad išvardytos sritys tik orientacinės.

„Open Circle Capital“ vadovo teigimu, planuojama, kad fondas kasmet investuos į 5–6 naujas technologiijų įmones. Maksimali investicija į vieną įmonę sieks 3 mln. eurų. Tiesa, ši suma bus suteikiama dalimis. Pirminė investicija į projektą sudarys mažesnę bendros investicijos dalį.

Paklausus A. Miluko, kokie pagrindiniai fondą išskiriantys bruožai, šis pabrėžė, jog didžioji   „Open Circle Capital“ stiprybė – tarptautinė partnerių patirtis. Ji sukaupta dirbant tiek Europoje, tiek ir JAV.

„Turime didžiulę investavimo patirtį. Skaičiuojant bendrai, fondo partneriai vadovavo investicijoms į beveik šimtą technologijų įmonių, dalyvavo daugiau nei 80 technologijų perdavimo sandorių, 7 fondų valdyme ir yra pardavę verslą tokiems pasaulio milžinams kaip „Facebook“, „Saab“, „Eli Lilly“. Nepaisant to, būsime atvira organizacija. Sieksime bendradarbiauti su kuo platesniu kitų investuotojų ratu: verslo angelais, akceleratoriais, rizikos kapitalo fondais. Siekdami to, pasitelksime visą plačiai ir toli siekiantį bendrą fondo partnerių tarptautinį ryšių bei pažinčių tinklą“, – tikino A. Milukas.

Jo teigimu, būtina suvienyti pajėgas tam, kad būtų galima užtikrinti maksimalią kompetenciją, taip reikalingą stiprinant Lietuvos startuolių ekosistemą bei kuriant daugiau lietuviško verslo sėkmės istorijų. Anot pašnekovo, tam ypač pasitarnaus fondo turimos darbo su universitetais žinios bei gebėjimas komercializuoti akademinėje aplinkoje sukurtas perspektyvias idėjas.

Anot jo, pagrindinis fondo siekis – atrasti ir investuoti į verčiausius bei potencialiai sėkmingiausius Lietuvos technologijų kūrėjus, suteikiant pirmam šuoliui ne tik reikalingo kapitalo, bet ir žinių.

Fondą „Open Circle Capital“ valdo keturi partneriai. Du lietuviai – Audrius Milukas, korporatyvinių finansų valdymo ekspertas, „SME Finance“ įkūrėjas ir valdybos narys. Inovacijų industrijoje gerai žinomas Rokas Tamošiūnas, aktyvus ankstyvosios stadijos technologijų bendrovių plėtotojas ir buvęs „Startup Highway“ vadovas. Ir du užsieniečiai: rizikos kapitalo valdymo ekspertas ir Pietų Danijos universiteto technologijų perdavimo vadovas, Jensas Damsgaardas bei aukštųjų technologijų ir investavimo profesionalas, Šiaurės Karolinos universiteto, Kenano-Flaglerio verslo mokyklos finansų profesorius, šiuo metu gyvenantis ir dirbantis Suomijoje, Williamas Cardwellas. Pastarasis taip pat turi didelę technologijų perdavimo valdymo patirtį.

Daugiau informacijos – interneto svetainėje www.opencirclecapital.lt.

Total
0
Dalinasi
Related Posts