Dvipusiai saulės moduliai sugeneruoja 25 proc. daugiau energijos.

Fotovoltinių (FV) sistemų industrijos profesionalams pristatyti dvipusiai moduliai SOLID „Bifacial“, kurie surenka ne tik tiesioginę saulės šviesą, bet ir jos atspindžius nuo žemės ar stogo. Planuojama, kad rinką jie pasieks jau kitų metų pavasarį. Naudojama technologija leidžia padidinti sugeneruotos elektros energijos kiekį bei beveik dvigubai prailgina elementų tarnavimo laiką.

25 proc. daugiau energijos

Kaip tikina seminarą „Saulės energetikos rinkų ateitis“ surengusios įmonės „Soli Tek R&D“ direktorius Julius Denafas, dvipusė technologija leidžia generuoti elektros energiją tiek iš priekinės, tiek iš nugarinės saulės modulio pusės.

„Be tiesioginės saulės šviesos, „Bifacial“ moduliai gaudo papildomus šviesos atspindžius nuo žemės ar nuo stogo. Dėl šios technologijos moduliai gali generuoti iki 25 proc. daugiau elektros“ – teigia J. Denafas.

Numatoma, kad pirmųjų įmonės gaminamų „Bifacial“ modulių momentinis galingumas sieks iki 375 W.

Ilgesnis tarnavimo laikas

Pasak „Soli Tek cells“ vadovo Žilvino Paliuko, dvipusiai saulės elementai gali tarnauti daugiau nei 40 metų beveik neprarasdami efektyvumo.

„Dvipusiai saulės elementai yra įlaminuojami tarp dviejų lakštų grūdinto stiklo, o gamyboje naudojama drėgmei ir chemikalams atspari jungiamoji medžiaga. Mūsų gamybos receptas leidžia užtikrinti, kad elementai tarnautų beveik dvigubai ilgiau negu standartiniai saulės moduliai. Dėl elementų ilgaamžiškumo ir efektyvumo, kilovatvalandės pagaminimo kaina krenta, todėl bendras jėgainės pelningumas išauga“, – teigia Ž. Paliukas.

Komercinė gamyba – pavasarį

Aukštos kokybės Stiklas/Stiklas saulės modulių gamintojas „SoliTek“ komercinę dvipusių modulių gamybą planuoja paleisti jau kitų metų pradžioje.

„Nuo kovo mėnesio SOLID „Bifacial“ modulius jau bus galima įsigyti rinkoje. Jau pradėjome planuoti pirmuosius projektus. Kiekvieną iš jų paruošti užtrunka apie 2–3 mėnesius. Bendradarbiaujama su Skandinavijos šalimis, kur dvipusius elementus planuojama įrengti agrikultūriniuose pastatuose, pavyzdžiui, šiltnamiuose, bei specifinėse instaliacijose, tarkim, garso barjeruose autostradose“, – sako „SoliTek“ pardavimų vadovė Julija Kaladžinskaitė.

Didelė perspektyva

SOLID „Bifacial“ moduliai buvo pristatyti seminaro, skirto FV sistemų industrijos profesionalams, metu. Pasak vieno iš renginio pranešėjų, Europos FV gamybos verslo pionieriaus Franco Traverso, dvipusiai moduliai yra komercinių saulės jėgainių ateitis.

„Investuotojams rūpi efektyvumas, kokybė bei fotovoltinių sistemų ilgaamžiškumas. Šios savybės užtikrina investicijos saugumą ir atneša daugiau pelno. Todėl dvipusiai saulės moduliai yra elektros generavimo technologija, turinti itin didelę perspektyvą“, – tikina F. Traverso.

Jo vadovaujama kompanija „Mega Engineering“ yra  pastačiusi dvi didžiausias pasaulyje dvipusių modulių elektrines Čilėje.

Total
0
Dalinasi
Related Posts